Sinterklaas tradities

In Nederland is Sinterklaas een feest waar zowel kinderen als volwassenen zich op verheugen. Het bestaat al zo lang en de tradities die tientallen jaren geleden in gebruik waren, zijn nauwelijks veranderd. Waarschijnlijk herken je de meeste gebruiken wel!

Voor kinderen is 5 december het allerspannendste. Het begint met de intocht van Sinterklaas in een Nederlandse stad met een haven, waar de stoomboot kan aanmeren. Ze zetten hun schoen en leggen eventueel een wortel klaar voor het paard van Sinterklaas. De volgende ochtend vinden ze, als ze lief zijn geweest, een cadeautje in hun schoen.

http://www.youtube.com/watch?v=gRUDf4TNb1A

De intocht van Sinterklaas in 2011 in Dordrecht. Ieder jaar weer een groots evenement!

Pepernoten

Het beroemde snoepgoed is natuurlijk ook niet weg te denken in de weken voor Sinterklaas en op pakjes-avond! Een aantal bekende lekkernijen zijn pepernoten, (officieel zonder chocolade, maar tegenwoordig zijn er ook pepernoten met een laagje puur-, melk- of witte chocolade), poppen van taai-taai, chocoladeletters en marsepein. Een grote beker chocolademelk hoort er ook bij! Veel mensen vinden het jammer dat dit snoepgoed vrijwel alleen rond Sinterklaas verkrijgbaar zijn.

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je pepernoten maakt. Zo kun je het hele jaar door van deze lekkernij genieten!

Lootjes trekken

Een populaire manier van Sinterklaas vieren onder volwassen is lootjes trekken. Je spreekt met familie, vrienden of collega’s af om een cadeau te kopen en een gedichtje te schrijven voor één van hen. Wie die persoon is hangt af van het lootje dat je trekt uit een hoed. Hierop staat de naam van degene voor wie je creatief aan de slag moet om een leuk kleinigheidje te kopen en je poëtische talent te prikkelen, zonder te veel hatelijke dingen in het gedicht te zetten!

Maar hoe je het ook viert, met veel cadeaus of geen, met snoepgoed of zonder, maak er gewoon een leuke tijd van!