Nieuw wereldrecord: langst adem inhouden

02/10/2013 om 13:47

De Deense waaghals Stig Åvall heeft een paar nieuwe wereldrecords gevestigd toen hij een duik nam in een ijzig meer in Groenland. Bij een temperatuur van slecht 1 graad dook deze man, alleen gehuld in zijn zwembroek, het meer in.

Het eerste record werd gevestigd toen hij 152,4 meter onder water zwom zonder hulpmiddelen, terwijl hij een wetsuit en zwemvliezen droeg. De volgende dag besloot hij in alleen zijn zwembroek te zwemmen. Hij zwom 76,2 meter onder ijs met een diepte van tussen de 80 en 100 meter.

Stig Åvall heeft door vele training een longcapaciteit van 14 liter ontwikkeld, tegen een capaciteit van 5 tot 6 liter van een doorsnee persoon. Craig Glenday van Guiness World Records zegt dat Stig zijn certificaat meer dan heeft verdiend: zijn prestatie is zowel moeilijk om te doen, als om te verslaan.

In onderstaand filmpje is Stig Åvall in actie te zien.